Calculul nivelului de iluminare în Subsol și Pivniță

Nivelul de iluminare mediu pentru subsoluri și pivnițe suficient pentru iluminat general este de 50-75 lucși sau lumeni pe mp, măsurat la 0,85-1m de la suprafața pardoselii.

Un calcul simplu arată că, de exemplu, într-un subsol de 60 mp ai nevoie de 3000-4500 lumeni ca să ai un iluminat general optim.

Iluminare pivnita

Pivnița este locul în care este cel mai util să ai corpuri de iluminat cu un senzor de mișcare incorporat, care aprinde și stinge singur lumina, deoarece de cele mai multe ori când intri sau ieși din pivniță ai mâinile ocupate; având mâinile ocupate, poți să apeși un întrerupător doar dacă te oprești și pui jos greutatea pe care o cari. Nu de puține ori se întâmplă ca lumina să rămână aprinsă ore întregi după ce ai ieșit din pivniță.

Alternativ, ca să nu schimbi corpul de iluminat din tavan, poți să înlocuiești întrerupătorul pe care îl ai cu unul cu senzor incorporat, care să aprindă singur lumina atunci când treci pe lângă el și să o stingă singur automat, după intervalul de timp pe care i l-ai setat.

Dacă în pivniță ai organizat și o mică cramă cu o masă și câteva scaune, pentru activitățile de degustare a licorilor care se maturează aici poți să montezi și o aplică pe perete sau să pui o veioză cu întrerupător pe masă.

< articolul anterior

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *